maandag 30 maart 2015

Amaai!

Met een Belgisch lief - om er meteen maar wat Vlaamse terminologie in te gooien - die ook hardloopt kon het natuurlijk niet uitblijven: mijn eerste loop ooit over de landsgrenzen! Helaas was er gisteren geen sprake van het 'zonnige zuiden'. Net als in Nederland was het bij onze zuiderburen regenachtig en kil, en dus niet het allerbeste weer voor: de Urban Trail Gent!

Een doel hoefde ik me niet te stellen voor deze wedstrijd want, het was geen wedstrijd... Tijdsregistratie was er niet want ging puur om de ervaring, en die beloofde dan ook bijzonder te worden: een parcours door het hart van Gent, inclusief stoepen en trappen en zelfs dwars door bepaalde (historische) gebouwen heen. 'Een citytrip op loopschoenen', aldus de organisatie.

Saluutjes!
Waar Belgen Nederlanders wel eens 'overgeorganiseerd' schijnen te vinden, hadden de Gentenaren het gisteren ook prima voor elkaar. De 6000 lopers waren over 6 waves verdeeld en startten door een fuik waar maar 1 loper tegelijk door kon. Wie daar eenmaal uit was vond de ruimte voor zich en werd uitgezwaaid door de speaker van de dag met een welgemeend 'saluutjes', een kreet die me op de een of andere manier aan K3 deed denken. Die waren er gelukkig niet, maar wel een aantal andere 'BV'ers (echt! Bekende Vlamingen, zo noemen ze dat daar ook!), waaronder Kim Clijsters.

Nee, geen K3, maar keiharde techno was het muzikale hoogtepunt van de dag. Een van de meest bijzondere doorgangen was namelijk die door de 'Vooruit': de muziektempel van Gent waar een paar uur eerder nog een technofeest had plaatsgevonden. De muziek hadden ze aan gelaten en de schrale bierlucht was nog alles behalve verdwenen: men had nog net de bekertjes naar de zijkant geveegd. Uniek! (bekijk hier een video)Maar er waren meer bijzondere hoogtepunten. Zo ging de route dwars door de trouwzaal van het gemeentehuis en passeerden we ook het 'glazen straatje': de rosse buurt van Gent. Denk je als Hollander wat lokale cultuur op te snuiven, die je in Nederland niet vindt... Wat dat betreft was de doorgang door de parkeergarage interessant: die hadden ze speciaal  voor de gelegenheid afgezet voor auto's. Dat hadden die zuinige Hollanders dan weer nooit gedaan peis - denk, op z'n Gents - ik: zonde van de gemiste inkomsten...

Kasseien
Maar goed, met die inkomsten kunnen we in Nederland dan wel weer goede wegen betalen, want dit vooroordeel werd toch wel keihard bevestigd. Niet alleen voor auto's, ook voor hardlopers zijn de Belgische straten een crime. Mijn eerste buitenlandse loop was ook mijn eerste die over kasseien ging. Geen spierpijn in mijn benen maar in mijn voeten vandaag!

Gezamenlijk gingen Kim en ik uiteindelijk over de eindstreep. En wat kregen we daar in handen gedrukt? Een Gentse strop! Dit had niets te maken met het depressieve weer van de dag, maar is de naam van het het lokaal gebrouwen gerstenat. Voor de duidelijkheid: de loop vond 's ochtends vroeg plaats... Later konden we ook nog een ontbijt ophalen. Even vreesde ik dat we daar nog een zak vers gefrituurde friet in zouden vinden...Al met al was het ondanks het slechte weer een hele mooie ervaring: een perfecte combinatie tussen sport, cultuur en gezelligheid.  Rest nog de eindtijd, waar ik als prestatiegerichte loper toch nog wel wat moeite mee had: 1 uur en 9 minuten over 10 kilometer... Maar goed, bij deze is 69 minuten dan maar mijn streeftijd voor mijn volgende buitenlandse loopavontuur, wanneer het vast ook weer heel gezellig zal zijn maar er ook gewoon weer gepresteerd mag worden: de Antwerp 10 Miles!

Maar eerst nog even nagenieten.


Gent Urban Trail Aftermovie from Golazo on Vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten